De Lummel ligt in Langenboom, een rustig plattelandsdorpje op de noordelijke punt van de Peel. Samen met Mill, Wilbertoord en St. Hubert wordt de gemeente Mill & St.Hubert gevormd. De golvende overgang tussen de hoge Peelrug en het lage Maasdal, ter hoogte van de gemeente, vormt een aantrekkelijk landschappelijk gebied. Langenboom is tevens onderdeel van het grotere horeca- en toerismegebied ‘het Land van Cuijk’. 

De Kuilen
De Lummel is gelegen in de dorpskern van Langenboom en grenst aan een bosrijk gebied. Op loopafstand vindt u waterrecreatiegebied De Kuulen, een prachtig paradijs om te zwemmen en om watersport te beoefenen. Rondom De Kuulen kunt u ook een prachtige bewegwijzerde route lopen van ongeveer 1-1,5 uur. Kijk voor meer wandel- en fietsroutes ook bij sportief en arrangementen actief.

Natuurschoon rondom de Maas
In het land, gelegen tussen Maas en Peel, vindt u veel afwisselend natuurschoon dat uitstekend geschikt is om te verkennen per fiets of te voet. Zo heeft de Maas een grote invloed op het landschap van Noordoost-Brabant. Langs deze regenrivier vindt u diverse Maasarmen en wielen, na dijkdoorbraak overgebleven plassen. Rondom Boxmeer, Vierlingsbeek, Overloon en Cuijk vindt u het bijzondere Maasheggenlandschap, met meters hoge meidoornheggen.

In het gebied liggen twee grote natuurparken: “De Maashorst” en “Boswachterij St. Anthonis”. Natuurpark “De Maashorst”, gelegen tussen Oss, Nistelrode en Uden, is qua oppervlakte het grootste natuurgebied van Brabant (4000 ha). De heide en de overige begroeiing worden beheerst door een kudde schapen en Schotse Hooglanders (runderen). Ook in de “Boswachterij St. Anthonis” vindt u deze dieren.

Peel-Raamstelling
In de nabije omgeving van De Lummel zijn overblijfselen van de Peel-Raamstelling te zien. De Peel-Raamstelling was een Nederlandse verdedigingslinie die in 1939 werd aangelegd en op 10 mei 1940 viel. De Peel-Raamstelling is voor het overgrote deel nog intact gebleven. Aan de oever van het Defensiekanaal in buurdorp Mill, was om de 200 tot 400 meter een kazemat (bunker) gebouwd, waar men zich in kon verschuilen bij gevaar. Hoewel de kazematten na de oorlog niet meer nodig waren om in onder te duiken, heeft Stichting Sporen van de Oorlog Mill ervoor gezorgd dat deze niet werden afgebroken. De kazematten op het grondgebied van de gemeente Mill en Sint Hubert zijn als rijksmonument beschermd.

In de Blokland-kazemat in Mill, waar sergeant Blokland sneuvelde, staan poppen van Nederlandse militairen in hun uitrusting uit 1940. De kazematten vormen een route die de moeite waard is om te fietsen. Ook de Blokland-kazemat is te bezichtigen zonder rondleiding. Verder zijn ook het gedeelte tussen Griendtsveen en Vliegbasis de Peel en de plek in Mill waar de Peel-Raamstelling het “Duits Lijntje” kruiste, de moeite waard om te bezoeken. Op de laatstgenoemde plaats staat een monument ter herinnering aan het “Pantsertreinincident” dat hier plaatsvond. Het monument bestaat uit een paar omgebogen rails bij de brug waarbij de beruchte asperges staan. Verder zijn ook het artilleriemonument en het monument 1-3RI de moeite waard om te bezoeken. Voor rondleidingen kunt u contact op nemen met Stichting Sporen van de Oorlog : http://www.stichtingsporenvandeoorlog.nl/  Kijk ook eens op Mill 1940: http://www.mill1940.nl/

Landgoed Tongelaar & Kasteel Tongelaar
Landgoed Tongelaar ligt ten Noorden van Mill, het buurdorp van Langenboom. Het is een prachtig, rustig, kleinschalig landgoed waar je je zo op het Franse platteland waant. Dit enorme wandelgebied wordt bewoond door de das, warvan er zo’n vijftig wonen. Het beheer op Landgoed Tongelaar staat dan ook in dienst van dit dier. Op akkers vindt biologische teelt plaats en grasland wordt bemest met stalmest. Dat levert regenwormen op, het lievenlingseten van de das. Omdat deze alleseter ook van zoet houdt, zijn tegen veel houtwallen besdragende heesters geplant.
Kasteel Tongelaar en de tegenover gelegen boerderij ‘De Benedenhof’, worden gebruikt als feest- en vergaderlocatie. Het kasteel is daarnaast een officiële trouwlocatie van de gemeente Mill. Het kasteel is ingericht met een kunstexpositie die elk kwartaal wisselt en in het torenfort is een informatiepunt van Brabants Landschap. Hier krijgen bezoekers een kijkje in het leven van das en ree en is informatie verkrijgbaar over de natuur in de omgeving van het landgoed. Kasteel Tongelaar is op zondag open voor publiek. Het kasteel en de expositie zijn dan te bezichtigen en u kunt er een kopje koffie drinken. Kijk voor meer informatie op: www.kasteeltongelaar.nl.

Kijk ook op Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=fNxW2N0xf0c voor mooie beelden van Landgoed Tongelaar. Zo maakte het Brabants Landschap de film ‘Landgoed Tongelaar, land van das en burcht’. Deze film ging tijdens de Week van het Brabands Landschap in 2013 in première. De Week van het Brabants Landschap werd dat jaar gehouden op Landgoed Tongelaar.

Natuurgebied De Maurik met visvijver De Bus
In Langenboom ligt natuurgebied De Maurik, een prachtig natuurgebied om te wandelen. Niet alleen in biologisch, maar ook in geologisch opzicht is de Maurik een interessant gebied. Geologisch gezien hoort de Maurik tot ‘de horst van Mill’, het oostelijke deel van de Noordelijke Peelhorst. Voor Nederland uniek, vanwege de nog steeds duidelijk waarneembare hoogteverschillen in het landschap, veroorzaakt door breuken in de aarde.

Het prachtige ‘Langven’ in natuurgebied de Maurik is in de laatste ijstijd ontstaan door verstuiving van zand, dat de stuifduinen vormde waarop nu het bos staat. Het is een gebied dat rijk is aan allerlei verschillende (ook zeldzame) planten en dieren. Ook insecten voelen zich er thuis, waardoor er ook veel kikkers en salamanders te vinden zijn. Ook reeën komen hier drinken en de Schotse Hooglanders, die u overigens gewoon tegenkomt vlak naast de wandelpaden (en soms zelfs erop!), nemen er graag een bad. In natuurgebied De Maurik ligt ook visvijver De Bus, een regelrechte parel. Grote zeelten, prachtige ruisvoorns en brasems die vaak meer dan twee kilo wegen. Wat wil een visser nog meer?

Bedafse Bergen in Uden
De Bedafse Bergen is een langgerekt natuurgebied van 75 ha dat zicht bevindt ten noordoosten van Vorstenbosch en ten noordwesten van de buurtschap Bedaf. Het grootste deel ervan ligt in de gemeente Uden, ook eigenaar van het gebied. Sinds de Middeleeuwen is hier een stuifzandrug ontstaan die in het begin van de 20e eeuw met naaldbos beplant is. Kenmerkend voor de Bedafse Bergen zijn de stuifduinen, zandvlakten en eikenhoutwallen. Verder is er een stukje oorspronkelijke heide over. Door die heide kun je heel mooi het oude karrenspoor zien lopen; vroeger de kortste verbinding tussen Uden en Den Bosch. Ook vindt u hier bos, akkers, wegbermen en slootkanten waardoor er een zeer grote diversiteit aan planten en vogelsoorten te zien is in dit gebied. Door de Bedafse Bergen is een route uitgezet die langs al deze landschapstypes leidt. Daarvoor kunt u de gele paaltjes volgen. Bedaf heeft zelfs een eigen langlaufvereniging.

Slabroek/Natuuurgebied De Maashorst
Provinciaal Landschap de Maashorst is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant, omgeven door de gemeentes Bernheze, Uden, Landerd en Oss. Een verrassend natuur- en cultuurlandschap met mooie bossen en heidevelden, stuifduinen, vennen, weiden en kronkelbeekjes. De Maashorst ontwikkelt voor bewoners, ondernemers en toeristen een dynamische en inspirerende omgeving.

Slabroek is een buurtschap in de gemeente Uden. Natuurcentrum Slabroek/De Maashorst is gevestigd in een sfeervolle, oude boerderij. Het is hét informatiepunt voor Natuurgebied De Maashorst en startpunt voor allerlei wandel- en fietstochten. Binnen is de tentoonstelling ‘Bewogen landschap in beweging’ te zien. Deze tentoonstelling geeft u een indruk van de bijzondere kenmerken van De Maashorst. Het is natuurlijk de bedoeling dat u vervolgens zelf het gebied gaat verkennen en ervaart hoe mooi dit stukje Brabant is. Voor kinderen is er buiten bij het Natuurcentrum een speelweide en er zijn voor hen diverse activiteiten als seizoenswandelingen, ‘de Spelletjestas’ en voor de kleinsten is er ‘het Kabouterpad’. Ook zijn er speciale activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Er is een beperkte horecavoorziening, maar de toegang is gratis.